Кой е Свети Николай
Храмът
Духовен център
Неделно училище
Библиотека
Кухня с трапезария за социално слаби
Лекарски кабинет
Църковен магазин
Туристическа спалня
Православен календар
Контакти
Символ на вярата
НОВИНИ
НОВИНИ

2 декември 2008

 

  

 

 

С мултимедийна презентация бе представен проектът на църквата в „Меден Рудник”

 

С мултимедийна презентация в Община Бургас, на 2 декември 2008, бе представен проектът на църквата "Свети Николай Чудотворец" в ж.к. "Меден Рудник". Поводът за пресконференцията е стартиралото след цели 16 години строителство на православния храм.

На срещата присъстваха кметът на града Димитър Николов, заместник - кметът по строителство Костадин Марков, отец Емилиян, архитектът, изготвил проекта Паруш Зафиров, директорът на ТД "Възраждане" Магдалена Манолова, както и представители на фирмата - изпълнител и на църковното настоятелство в Бургас.

Изграждането на църковния комплекс започна реално от началото на октомври благодарение на Община Бургас, която отпусна за целта 300 000 лв. Първите 50 000 лв. от тях са предоставени в края на миналата година за проектиране, а останалите 250 000 лв. са вложени в строежа на църквата. До момента са изразходвани 237 000 лв. Изграждането на целия храмов комплекс ще излезе около 4 млн. лв.

Архитект Зафиров представи подробна визуализация на проекта и как ще изглежда църковния комплекс. В него освен православния храм "Св. Николай Чудотворец" ще има още три отделни сгради - църковно училище, трапезария за социално слаби. граждани с капацитет от 50 до 80 души, с лекарски кабинети към него и библиотека с читалня. Комплексът ще разполага с подземен паркинг.

От представител на фирмата - изпълнител стана ясно, че досега е направен изкопа и е положен бетон, излети са основите и в момента се изграждат стените на първия етаж на църквата.

От разговора стана ясно, че за 74 години това ще бъде първата църква построена в Бургас, след храм "Свети Иван" издигнат през 1934 година.

 

 

 

Кметът на Бургас Димитър Николов призовава бизнеса и всички родолюбиви бургазлии в страната и извън нея да се включат в общата мисия и да помогнат за реализирането на този мащабен и дългоочакван проект. "Сигурен съм, че бургазлии са родолюбиви и ще подпомогнат изграждането на първата църква в най-големия бургаски комплекс"

 

 


20 януари 2009

ГЕРБ Бургас стартира кампания за набиране на средства за построяването на православния комплекс “Св. Николай Чудотворец” в “Меден рудник” , съобщават от пресофиса на партията в града . За цялостното изграждане на храма са нужни около 5 милиона лева. Предвижда се организарането на SMS-кампания, за което се водят преговори с големите оператори на мобилни услуги в страната. Ще бъдат поставени и касички в търговската мрежа на града, които предварително ще бъдат запечатани от нотариус. Поредица от концерти и различни благотворителни прояви ще дадат старт на инициативата. Строежът на православен храм в “Меден рудник” започва през 1994 г., когато е регистриран първият инициативен комитет, който става и първото църковно настоятелство. През 2006 г. теренът е прехвърлен на църковното настоятелство, председателствано от Отец Емилиан. Проектът включва православен храм - трикорабна базилика. Под храма ще има концертна зала за 80 човека и изложбена зала за икони и църковна утвар.